Voeding


Indien u vragen heeft over voedingstoffen die in het brood aanwezig zijn, kan u ook altijd bij ons terecht. Dirk, de bakker zelf, en Mieke zijn goed op de hoogte van wat er aanwezig is in de broden.


 

Brood en gezondheid


De algemene richtlijnen voor een gezonde voeding zijn:

-evenwichtig eten

-gevarieerde keuzes maken

-op regelmatige tijdstippen eten

-geen te grote porties nemen

-inname van vet, suiker en zout beperken

-Voldoende voedingsvezels


Deze algemene richtlijnen kunnen omgezet worden naar praktische voedingsadviezen die wetenschappelijk onderbouwd zijn, en niet tegenstrijdig zijn met onze normale eetgewoonten.


Brood is een belangrijk onderdeel van onze basisvoeding. Toch gaan er heel wat fabeltjes rond over brood: het zou een dikmaker zijn, veel mensen zouden allergisch zijn voor tarwe-eiwitten, tarwe zou de oorzaak zijn voor vele aandoeningen, …


Uit resultaten van de Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat we niet teveel brood en andere graanproducten eten. De meeste mensen halen de aanbeveling voor brood niet. Verschillende studies tonen aan dat de consumptie van de aanbevolen hoeveelheden brood op zich niet de oorzaak is van overgewicht en obesitas.


Aanbevelingen

In een gezonde en evenwichtige voeding moet minstens 55% van de energie afkomstig zijn van koolhydraten en vooral van meervoudige koolhydraten. Graanproducten zoals brood zijn belangrijke leveranciers van deze meervoudige koolhydraten en brengen ook voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen aan. De meeste broodsoorten bevatten zeer weinig enkelvoudige suikers. Suikers zitten vooral in frisdranken en zoete snacks.


De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brood varieert van 5 tot 12 sneden per dag. Dit is afhankelijk van de leeftijd en van de fysieke activiteit.


Is brood een dikmaker?


Het idee dat brood eten slecht is voor de lijn, leeft spijtig genoeg bij heel wat mensen. Uit studies blijkt dat de problematiek van het toenemende overgewicht in de laatste jaren voornamelijk te maken heeft met de afname van fysieke activiteit en een toename van de dagelijkse calorie-inname!

Brood is een belangrijke energieleverancier in een klassiek voedingspatroon. Minder brood eten betekent voor velen dan ook minder energie innemen, waardoor men op korte termijn gewicht kan verliezen. De vraag is dan wel of het eten van weinig of geen brood en andere graanproducten een goede manier is om op lange termijn een gezond gewicht te behouden.

Ook de bewering dat brood en andere graanproducten de buikomtrek doen toenemen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 tot gevolg, worden niet bevestig in de studies.


Voedingsdeskundigen zijn van mening dat in een gezonde en evenwichtige voeding brood, liefst volkoren- of meergranenbrood, een gezonde energieleverancier is en zijn plaats als belangrijk basisvoedingsmiddel behoudt. De consumptie van de aanbevolen hoeveelheden brood op zich is geen oorzaak van overgewicht en obesitas. Overgewicht is voornamelijk het gevolg van een te hoge energie-inname in vergelijking met het energieverbruik. Studies bevestigen dat een evenwichtig voedingspatroon in overeenstemming met de aanbevelingen de beste garantie biedt op de preventie van overgewicht en een teveel aan abdominaal vet.


Wat met gluten?


Glutenintolerantie of coeliakie is een chronische systemische auto-immuunziekte waarbij patiënten overgevoelig reageren op gluten. Gluten zijn eiwitbestanddelen die voornamelijk voorkomen in bepaalde graansoorten, namelijk tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in mindere mate haver. Graansoorten die veel gluten bevatten, bijvoorbeeld tarwe, zijn het best geschikt om brood mee te bakken.

Glutenintolerantie mag niet worden verward met een tarwe-allergie. Een tarwe-allergie is een immunoreactie op tarwe-eiwitten. De symptomen van een allergie treden zeer snel na consumptie op. De symptomen van een intolerantie treden pas veel later op, soms pas dagen na het eten van de trigger.

Wie lijdt aan coeliakie of tarwe-allergie moet levenslang een glutenvrij-dieet volgen. Een professionele begeleiding door een arts en diëtist(e) is hierbij essentieel om voedingstekorten te voorkomen. In een glutenvrij dieet worden vaak te weinig graanproducten gebruikt. Zij vormen nochtans een belangrijke bron van voedingsvezels, ijzer en vitamine B1. Een te lage inname van vezels  uit (volkoren-)graanproducten heeft een negatief effect op de darmflora en vergroot de kans op constipatie.


Kort besluit


-Brood en andere graanproducten hebben een plaats in een gezonde en evenwichtige voeding.

-Brood, en vooral volkoren- en meergranenbrood zijn een belangrijke bron van voedingsvezels.

-Een kleine groep mensen verdraagt geen gluten en moet dus kiezen voor glutenvrije producten.

-Tarweproducten zijn niet de oorzaak van aandoeningen zoals diabetes, kanker, autisme, ADHD en alzheimer.

-Consumptie van de aanbevolen hoeveelheden brood  op zich is niet de oorzaak van overgewicht en obesitas.


Literatuur:

Nutrinews, 2013

www.gezondheid.be

Onze markten


U kan ons wekelijks vinden op deze markten...


Het broodmieke:


Maandag: Brasschaat (voormiddag)


Dinsdag: Duffel (voormiddag)


Woensdag: Haacht (namiddag)Het Broodboerinneke


Dinsdag: Schilde (voormiddag)


Woensdag: Westerlo (voormiddag)


Donderdag: Aarschot (voormiddag)


Zaterdag: Turnhout (voormiddag)